Galerija 3 života jedne limenke 3 života jedne limenke 3 života jedne limenke 3 života jedne limenke 3 života jedne limenke +16 3 života jedne limenke

Strpljivo čekaju u smočnici, neke i do četiri godine, a onda nastupaju, spremne i bez posebne pripreme, samo se otvore i stvore nam večeru kada umorni dođemo s posla ili trebamo ugostiti prijatelje sa zanimljivim i brzim zalogajima. Kasnije prazne, limenke su spremne za ponovnu upotrebu ili reciklažu.

Limenke su jedan od najrecikliranijih materijala na svijetu. Limenke od aluminija mogu se reciklirati gotovo beskonačno bez gubitka kvalitete metala. Čak 113.000 limenki reciklira se svake minute, čime se uštedi čak 74 % energije i postiže se 97 % manje onečišćenja vode nego kada se proizvodi novi aluminij.

Odlučite li joj podariti novi život, mogućnosti je stvarno puno. Čvrstu metalnu ambalažu možete bušiti, rezati i oslikati te pretvoriti u korisne predmete za vaš dom.

Osim brzih recepata za koje nam uvijek dobro dođu limenke u našoj smočnici, u nastavku vam donosimo i ideje kako ih baš svatko lako može prenamijeniti.

Baby lazanje

Lazanje su mnogima najdraže utješno jelo, ali često potrošimo dosta vremena na njegovu pripremu. Uz limenku Podravka Bolognese umaka i pečenje u kalupu za muffine znatno ćete ubrzati pripremu takve večere ili zalogaja za druženja.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Ovaj omiljeni talijanski umak na tjednom je meniju gotovo svake hrvatske obitelji pa je zgodno imati ga u limenci u svojoj smočnici. Zahvaljujući njoj očuvan je njegov izvrsni okus bez aditiva i konzervansa kad god ga otvorili, a spreman je za konzumaciju u samo dvije do tri minute. Isprobajte ove baby lazanje i ne sumnjamo da će se naći na samom vrhu vaše liste omiljenih jela baš poput imenjaka na ovogodišnjem Eurosongu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Svježe tijesto izrežite u kružiće veličine kalupa za muffine. Kuhajte ih minutu u kipućoj vodi pa ih poslažite u kalupe za muffine.
  2. Stavite na svaku žlicu Podravka Bolognese umaka pa žličicu bešamela pa malo sira. Ponovite postupak još dvaput te završite sa slojem tjestenine preko kojeg stavite malo bešamela i sira.
  3. Pecite 20-ak minuta dok sir ne dobije lijepu smećkastu boju. Ukrasite svježim timijanom ili origanom.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Limenka od bolognese umaka kao teglica za biljke

Iskorištenu limenku nikako nemojte bacati, već joj podarite novi život. Dobro je isperite i u nju posadite začinsko bilje po želji ili sukulente. Prije sadnje ukrasite ju po želji lakom za metal za vanjsku upotrebu ili akrilnim bojama ako će teglica krasiti, primjerice, neku od vaših polica s knjigama.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Namaz od graha s marmeladom od luka

Limenke graha većinu podsjećaju na kampiranja ili zadnju opciju koje se hvatamo tamo negdje u prikrajcima smočnice. No ova skromna i često zanemarena namirnica u limenci nenadmašna je u hranjivim vrijednostima.

Sadrži prehrambena vlakna važna za održavanje povoljne razine kolesterola u krvi, bjelančevine, magnezij, folnu kiselinu, lecitin, a sve te hranjive tvari limenka čuva i do 36 mjeseci.

Iako ga više koristimo u zimskim kombinacijama, grah je odličan u ljetnim salatama, u neobičnom spoju s morskim plodovima, ali i u namazima, od kojih vam donosimo jedan recept koji ćete napraviti u nekoliko minuta i zavoljeti na prvu.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci:

  • 1 limenka Podravka smeđeg graha
  • 0,03 vinskog octa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica senfa
  • sol
  • papar
  • 4 grančice majčine dušice

Marmelada od luka:

  • 2 ljubičasta luka
  • 1 žlica vinskog octa
  • 1 žlica sojina umaka
  • 3 žlice smeđeg šećera

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

  1. Podravka smeđi grah iz limenke ocijedite i isperite. Stavite ga u visoku posudu s ostalim sastojcima pa štapnim mikserom razradite u glatki namaz. Po potrebi dodajte smjesi malo vruće vode ili limunova soka. Možete začiniti majčinom dušicom ili ružmarinom.
  2. Namaz od graha odlično će pasati uz marmeladu od luka. Želite li napraviti domaću, narežite ljubičasti luk na trakice, pustite neka omekša na tavi pa dodajte umak od soje i ocat, a potom i smeđi šećer. Pustite neka se luk karamelizira pa ga odvojite u teglicu i poslužite ohlađen.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Limenka graha kao lampion za vrt

Limenku iskoristite za lampione za dvorište ili balkon kojima možete napraviti ugodnu atmosferu za uživanje u toplim večerima.

Dovoljno je samo skinuti papirnati omot i bušilicom izbušiti nekoliko rupica na limenci kako bi kroz nju prolazila svjetlost. Ne zaboravite izbušiti i dvije rupice za ručku od žice. Potom obojite limenku po želji lakom za metal ili akrilnim bojama, u nju stavite lučicu ili solarnu svjećicu – i imate unikatan lampion za balkon ili vrt koji je nekoć bio limenka graha.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Polpete od sardina

Sardine u limenci izvrsna su opcija za zdrav obrok zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina i drugih hranjivih tvari. Praktične su za upotrebu te su brz i ukusan obrok koji nema potrebe dugotrajno pripremati, bilo da se nađete na kampiranju ili izletu ili ste pak odlučili doma uživati u mirisima mora i mediteranske kuhinje.

Eva sardine u biljnom ulju spremljene u limenci uvijek su dostupne i spremne napraviti raznovrsne obroke poput sendviča, sardina s povrćem, raznih salata sa sardinama u glavnoj ulozi ili paštete od sardina koja se može koristiti kao namaz ili dodatak jelima. Bitno je samo da se u limenci nalazi kvalitetna namirnica, a vrijedna ambalaža potrudit će se da njezin dobar okus ostane izvanredan, što potvrđuje i nagrada Superior taste award. Isprobajte izvanredne sardine iz limenke i u obliku polpeta za koje recept donosimo u nastavku.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci:

Priprema:

  1. Krumpir narežite na kockice, skuhajte ga i pustite neka se ohladi.
  2. Sardine odvojite od ulja na dublji tanjur ili u posudu i usitnite ih vilicom pa im dodajte krumpir i sve skupa sjedinite.
  3. Ribi i krumpiru dodajte svježi sir, maslinovo ulje, brašno, peršin, sol i papar pa sve dobro promiješajte.
  4. Dlanovima oblikujte polpete pa ih stavite na tanjur i ostavite oko pola sata u hladnjaku.
  5. Na tavi zagrijte malo ulja pa ih pržite do željene boje.

3 života jedne limenke 3 života jedne limenke (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Ukrasi inspirirani Portugalom

Prazne limenke ne bacajte, nego od njih napravite unikatne ukrase za kuhinju s kulinarskim motivima. Za ovu prenamjenu limenke sardina inspirirao nas je Portugal i šarene limenke sardina koje se mogu vidjeti na svakome koraku.

Poput šarenih pločica, zanimljive limenke sardina različitog dizajna suvenir su bez kojeg se mnogi turisti ne vraćaju iz te ribarske zemlje. Ako ste već bili, ili imate u planu put u jedan od najsretnijih gradova u Europi, Lisabon, napravite si podsjetnik od praznih Eva limenki.

Ukrase smo napravili od salvete, kartonske ambalaže koju smo pritisnuli na grlo boce i odrezali u obliku tanjura pa na njega nalijepili suhu tjesteninu koja nam se rasula po ormariću, kao umak je poslužila dobra stara tempera, na koju smo dodali listić plastičnog bosiljka. Drugu verziju napravili smo od salvete, odbačenog plutenog podmetača koji nam je glumio dasku za papirnate ribice, a uz njih smo stavili kuhinjski nož napravljen od komadića folije i crne ljepljive trake. Na poleđinu možete nalijepiti i magnet pa ih možete staviti i na hladnjak.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju