Ako je i vas osvojilo već neko vrijeme super popularno kiselo tijesto, onda znate da se ne morate ograničiti samo na kruh. Ovaj recept za američke krafne od kiselog tijesta savršen koji su počeli eksperimentirati s uzgojem vlastitog startera i traže nove i nove načine kako da ga iskoriste.

Osim što morate imati spreman starter što ni s kupovnom verzijom ne možete za manje od četiri dana, recept je vrlo jednostavan, a upute vas precizno vode korak po korak do ukusnih i mekih krafni. Glazuru možete zamijeniti klasičnim šećerom u prahu, a možete se odlučiti miks kristal šećera i cimeta.

Krafne od kiselog tijesta možete pržiti u tavi ili u pećnici, a od količine sastojaka iz recepta dobit ćete 18 krafni s rupom. Za pripremu krafni trebat će vam oko pola sata plus još nekoliko minuta za prženje.

Sastojci za američke krafne od kiselog tijesta:

Za krafne

  • 60 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 160 ml startera
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 jaja
  • 360 g brašna

Za glazuru

  • 60 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice mlijeka

Priprema američkih krafni od kiselog tijesta:

  1. Zagrijavajte mlijeko, šećer i maslac u malom loncu dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi jer starter ne smije ići u vruće.
  2. U toplu smjesu mlijeka, šećera i maslaca umiješajte starter, sol i jaja i miješajte električnom miješalicom, ne prebrzo, dok se sve ne sjedini.
  3. Dodajte većinu brašna, a zatim mijesite nastavcima za tijesto srednjom do srednje niskom brzinom 4-5 minuta dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Ostavite da tijesto odstoji 10 minuta pa dodajte ostavljenu žlicu brašna i mijesite još 4-5 minuta.
  4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, mijesite ga rukama dok ne prestane biti ljepljivo pa oblikujte glatku kuglu.
  5. Stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 3-6 sati ili dok se ne udvostruči.
  6. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću veće i manje čaše izrežite prstenove pa ostavite da se dižu 1 sat.
  7. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili u pećnici na 185 stupnjeva.
  8. Dok se ulje zagrijava, pomiješajte sve sastojke za glazuru.
  9. Pržite krafne minutu i pol sa svake strane, a zatim ih izvadite na papirnati ubrus da upije višak ulja. Premjestite kradne na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje i prelijte glazurom.
  10. Krafne poslužite tople i uživajte.

Puna usta slasti: Recept za neodoljive krafne u kojima guštaju Portugalci Bola de berlim - 5 Bola de berlim - 3 Bola de berlim - 1 +2 Bola de berlim - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju